Zahar versus melasa pentru sănătate confirm Ayurveda

Zahar versus melasa pentru sănătate confirm Ayurveda

Zaharul a devenit acum primul inamic public, iar sarea se lupta si ea pentru al doilea loc.

Ceea ce spune doar despre cum diabetul, colesterolul si tensiunea arteriala, devin mai degraba o banalitate și o norma, decat o raritate.

Deci, ce trebuie să faci atunci când poftești după ceva dulce după masă, sau vrei doar să faci băuturile amare sa fie mai plăcute? Masala Chai este spre exemplu un ceai indian condimentat cu mirodenii iuți și diluat cu 40% lapte care se servește îndulcit.

Melasa ar putea fi soluția tuturor pt tot ceea ce este dulce, și vine cu câteva beneficii suplimentare pentru sănătate …

Ce este Melasa?

Zahărul, după cum știm cu toții, este făcut din sucul sau din laptele de sfecla, trestie de zahăr, din trunchiul arborelui de nucă de cocos sau din palmier – dar, în primul rând, zahărul in Orient este derivat din trestia de zahăr pentru confort și costuri. Melasa (cunoscuta sub numele de gur în hindi) este făcuta cu câțiva pași înaintea zahărului, deși prin fierberea sucului de trestie de zahăr brut, în timp, se concentrează un gel gros care se solidifică pe măsură ce se răcește. Melasa proaspătă este ușor de modelat, cu consistența argilei ude, în timp ce procesul care a trecut de câteva zile da o melasă ce este mai dificila și trebuie ruptă sau tăiată cu un cuțit. Melasa pudră (numită shakkar în hindi) este o altă opțiune.

Zahărul este produs prin trecerea acestui gel gros printr-un procesor centrifugal care îl rotește la viteză mare, separând melasa de zahăr.

Din moment ce rezultatul centrifugării este melasa, ea are un profil nutritional mai bun decat zaharul, insa este si mai economica in calorii.

Beneficiile ayurvedice ale Melasei

Știintele medicale actuale nu atribuie multe beneficii melasei, considerand ca pur si simplu, din punct de vedere nutrițional, este pana la urmă un zahăr mai artificial. Melasa nu este ceva ce trebuie să se consume în cantități mari, deoarece canttatea mare de zaharoza [e care o conntne va face doar să câștigam in greutate. Acestea fiind spuse, Ayurveda ne prezinta o modalitate de gandire diferită. In conformitate cu aceasta, Melasa are multe proprietati vata-echilibrante și kapha-echilibrante. Pentru ca incalzeste natura interna a corpului. este mai bine sa fie evitată in cazul celor cu pitta dosha predominanta, sau in toate cazurile in care, in anumite circumstante, creste predominanta lui pitta, cand savoarea fierbinte si procesele de încălzire ale corpului sunt intens activate.

Pentru a vă scapa de constipație, sau pentru a scădea aciditatea sau chiar, în caz contrar, cand aveți o digestie sănătoasă, terminați prânzul sau cina cu o bucată mică de Melasa de 2 cm.

Pentru a atenua simptomele racelii obișnuite, putem adăuga Melasa la ceaiul de ghimbir îndulcit și lăsați acest amestec bogat în pitta să lucreze pentru a curăța sinusurile și a ușura congestia.

Pentru a ușura o durere în gât, frunzele de busuioc se infuzeaza în apă și îndulcim cu Melasa. Putem stoarce si o jumătate de lamaie si adaugam si vitamina C.

Pentru femeile cu sindrom Post Menstrual PMS iritant, cu crampe in perioada ciclului, sau cu dureri, tot ce trebuie să faca este să bea un pahar de lapte îndulcit cu o linguriță de Melasa 3-4 zile, consecutiv, inainte de debutul perioadei dificile.

Pentru crampe grele din perioada ciclului, un remediu delicios si eficace: Ghee fierbinte (unt clarificat) se amesteca cu o jumătate linguriță semințe de chimen. Adăugați 1-2 linguri de pudră de Melasa sau o bucată de Melasa de 3-4 cm. Așteptați ca dizolvarea sa produca in amestec aparitia de mici bule și se transfera într-un castron. Bucurati-va de cate o lingura din acest mix pe post de tratament.

Melasa poate, de asemenea, ajuta la eliminarea excesului de apă pentru cei care au retenție de apă sau balonare. Se fierbe o cana de apa cu cate 2 lingurite de lingurita si seminte de fenicul fiecare. Lăsați lichidul să fiarbă și să fiarbă până la jumătate din cantitate. Beti inainte de culcare si peste noapte,organismul va fi drenat.

***

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: