5 Interactiuni periculoase alimente medicamente

5 Interactiuni periculoase alimente medicamente

(Material inspirat de un articol din 17 septembrie 2015 redactat de
Allison Gilchrist, editor asociat la Pharmacy Times)

Alimentele pe care le consumăm pot interfera cu medicamentele pe care le luăm.

Este posibil ca pacienții să nu recunoască faptul că alimentele sănătoase pot avea consecințe severe atunci când sunt consumate in timpul administrării anumitor medicamente.

În calitate de experți în medicamente, farmaciștii ar trebui să-și recunoască responsabilitatea în a comunica în mod clar riscul posibilelor interacțiuni alimente-medicamente atât pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și pentru cele fără prescripție medicală.

Iată câteva dintre cele mai periculoase interacțiuni ( formulate intr un articol medical scris in 2015) alimente-medicamente pe care farmaciștii ar trebui responsabilizati să le facă cunoscute ca să le prevină:

1. Alimente bogate în calciu + antibiotice

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, pot interfera cu anumite medicamente, inclusiv antibiotice, cum ar fi tetraciclină, doxiciclină și ciprofloxacină.

Aceste antibiotice se pot lega de calciu din lapte, formând o substanță insolubilă în stomac și în intestinul subțire superior, pe care corpul nu este capabilă să o absoarbă.

2. Alimente murate, tratate cu fermenți și/sau fermentate + monoaminoxidaza MAIO

Această categorie de alimente conține tiramină, care a fost asociată cu o creștere periculoasă a tensiunii arteriale la pacienții care iau inhibitori de monoaminooxidază (MAIO) și anumite medicamente pentru boala #Parkinson.

3. Alimente bogate în vitamina K + Varfarină

Farmaciștii ar trebui să sfătuiască pacienții care iau varfarină să mențină un aport consistent de vitamina K și să evite introducerea de varză, spanac și alte legume bogate în frunze verzi în dietele lor.

Vitamina K este vitală pentru producerea factorilor de coagulare care ajută la prevenirea sângerării, dar anticoagulanții precum varfarina își exercită efectul prin inhibarea vitaminei K.

Prin urmare, un aport crescut de nutrienți poate antagoniza efectul anticoagulant și împiedica funcționarea medicamentului…

4. Stimulanți cu alcool + prescripție medicală

Un exemplu de stimulent e acela prescris de obicei pentru tulburarea de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD) va recomandam sa citiți studiul de caz ce arata succesul deja intrat în obișnuință al medicinii chineze în tratarea ADHD la copii/elevi/studenți și chiar un mare număr din rândurile adulților.

Pacienții ar trebui să fie întotdeauna atenți la amestecarea oricărui medicament cu alcool, dar unele interacțiuni sunt mai grave decât altele.

De exemplu, ingerarea de alcool în timp ce ia un stimulent pe bază de rețetă ar putea determina pacientul să nu realizeze pe deplin cât de intoxicați sunt.  Acest lucru este valabil mai ales atunci când stimulentul este abuzat, dar se poate întâmpla și atunci când pacientul ia medicamentul așa cum este prescris.

5. Grapefruit și Suc de Grapefruit + Statine (multe între timp interzise prin lege consumului de țările mai „civilizate”)

Pacienții trebuie să evite să mănânce grapefruit sau să bea suc de grepfrut în timp ce iau unele medicamente, în special statine.

Compușii din grepfruit numiți #furanocumarină provoacă o creștere a potenței medicamentelor prin interacțiunea cu enzimele din intestinul subțire și ficat.  Această interacțiune inactivează parțial o serie de medicamente în circumstanțe normale.

Din 2015 de când aceste interacțiuni au fost prezentate public numărul interacțiunilor constatate până astăzi a crescut îngrijorător.

Subiectul va fi dezvoltat pe cât posibil sau la cererea cititorilor.

A consemnat pentru dumneavoastră
Dr Florin Bebesel

0769 659 749

  • LaserAcupunctura,
  • PsihoNeuroAcupunctura,
  • Ayurveda,
  • FitoFarmacie Chineza și Indiana
  • Renunțare la Fumat
  • Tratamentul Durerii, Anxietății
  • Recuperarea Mișcării și post AVC
No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: