Arta si stiinta Pranayama

Arta si stiinta Pranayama

Pranayama, știința expansiunii controlate și conștiente a Prana (forța vitală cunoscuta ca forța ce anima manifestarea vieții în trup) este a patra ramura sau etapa a sistemului Yoga.
 
Arta și știința Pranayama poseda un imens potențial terapeutic într-o gamă largă de tulburări psihosomatice, precum diabetul, hipertensiunea, astmul și nu numai ( tulburări neurologice, anxietate depresie, insomnie, afecțiuni articulare, ale sistemului circulator, etc).

Poate fi folosita ca „mono”terapie sau în combinație cu arta posturilor „Asanas” și cu alte metode Yoga.

Pranayama are o importanță vitală pentru orice practicant yoga care practica cu scopul sincer de a atinge „starea de Yoga”. 

Dacă mintea nu este controlată, aspectele superioare oferite de atingerea starii de Yoga nu sunt posibile.

Puterea de a suspenda fluctuațiile mentalului și de a antrena corpul mental este obținuta prin practica regulată, dedicată și determinată a Pranayama:
– ghidata conform cu o cunoastere autentică,
– intr o manieră corecta,
– cu conștiința și puritatea gândului, a cuvântului și a faptelor.

Spre exemplu:

Bhastrika Pranayama este o tehnica de respirație ritmata ce amplifica focul gastric, restabilește echilibrul vântului (anumite sufluri vitale – vayus-uri conexe cu elementul subtil „aer”), bilei și flegmei.

Anulo Viloma sau Nadi Shodanarespirația alternanta :

Purifica canalele principale prin care circula suflurile ce anima viața, suflurile vitale, zise și „energetice”.

În acest fel asigura o mai buna hranire și vitalitate a corpului fizic și a corpului mai subtil – „energetic” cu toate învelișurile lui eterice, emoționale (astrale), mentale și cauzale.

Scade nivelul de stres și anxietatea

Îndepărtează problemele precum răcelile comune și suferințele plămânilor (atât plămânul ca organ cât și organul energetic plămân, îndepărtând astfel deficitul sau energetic corelat cu apariția stărilor emoționale grele)

Anulo Viloma amplifica puterea de concentrare a atenției și capacitatea ei de focalizare susținuta oferind practicantului un instrument pentru dobândirea unor performanțe deosebite.

Atelierele Regenerative dr Florin Bebesel

practica medicina tradițională chineza și indiană (Ayurvedica) si oferă lecții zilnice de practica a respirației ritmate Pranayama și Meditație aprofundata

cu scopul aprofundării aptitudinilor necesare menținerii sănătății, vindecării accelerate și pentru creșterea capacității de muncă.

naturamedica.ro@gmail.com, dr.bebesel@gmail.com

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: