Cine sunt eu? India si Ayur-Veda

Cine sunt eu? India si Ayur-Veda

 • ​India este o tara ce regrupeaza 64 de limbi si multe triburi ce au ca singura modalitate de comunicare intre ele, limba engleza.

  1 miliard 2 sute de milioane de suflete (si 24 milioane de milionari in $) locuiesc o tara ce a ramas in mod paradoxal unită pana astazi, de a lungul secolelor.
  Mai multe orase depasesc populatia tarii noastre, unele ajung la 47 milioane de locuitori, altele 34, 28.
  In aceasta diversitate extrema exista diverse linii traditionale medicale,pastrate secrete de generatii in familii de terapeuti.
  Azi Medicina Occidentala domina asistenta oficiala darIndia are de o vreme un minister pt reglementarea, dezvoltarea si raspandirea medicinei traditionale la nivel international global: Ministerul Ayush, care reuneste Ayurveda, Unani, Sidha, Yoga.

  Nu se poate face o distinctie precisa intre Ayurveda si Yoga. 

  Acest sistem milenar este parte din scrierile sacre cunoscute ca „Vede” si are o continuitate fireasca de principii si metode. 

  Una regenerativa si profund preventiva.

  Una bazata pe Yama si Niyama (… un cod de reguli ce seamana izbitor cu „cele zece porunci” crestine).
  Ayurveda si Yoga se spune ca sunt cunoasteri ce au fost revelate unor fiinte foarte evoluate, aflate in stari inalte de elevare spirituala, denumite stari de constiinta iluminate si au fost adesea redactate in versuri, pentru a se pastra usor in memorie, 

  sub forma unor afirmatii scurte si profunde, cu multiple conotatii, date de exprimarile simbolice si uneori cu o valoare initiatica intentionat incifrata si secreta, pentru a le putea pastra puterea nealterata, pura.

  Chiar Sanskrita este o limba sacra.

  Alfabetul ei se considera ca descrie complet Creatia si energiile subtile ce o anima. 

  Se afirma pe drept cuvant ca: „cunoasterea tainelor acestei limbi ofera cunoasterea completa a microcosmosului si a misterelor intregului Macrocosmos”.
  In acest cadru merita sa aflam care este pozitia actuala a acestor sisteme de sanatate traditionale Extrem Orientale, caci si Medicina Chineza are aceeasi situatie,
  in contextul nevoilor individuale ale fiintelor educate in spiritul societatii moderne, 
  acolo unde o medicina occidentala, ce a aparut de o suta si ceva de ani 
  ofera tot ce poate fi mai accesibil: medicamente standardizate, industrial concepute si oarecum larg accesibile, sisteme de asistenta medicala de urgenta si o chirurgie ultra performanta. Chiar transplanturi si celule stem pluri-potente.

  Medicina pentru toti.
  Totusi fiecare sistem medical are limite.
  In acest context Ayurveda ce dateaza de aproximativ 5000 de ani aduce o viziune profund diferita, 
  o modalitate de a percepe si asista fiinta in dimensiunile sale nu doar fizice cat si energetice,  subtile si chiar si mai intime: emotionale, mentale si spirituale.

  Ayurveda este deci parte a întelepciunii ce a dainuit secolelor si afluentei diversitatii curentelor religioase, 
  precum si dominatiei britanice care a urmarit sa convinga India ca ea este lipsita de putere, lipsita de fapt de spiritul ei profund uman, uneori caracterizat de spirit de generozitate, compasiune, sublim (manastiri, Lamaserii, sau Dalai-Lama) si (prin Yoga) chiar universal.

  O examinare Ayurvedica traditionala investigheaza nu doar Obiectiv („Examenul Obiectiv General” al pacientului, obisnuit in Medicina Occidentala) ci evalueaza si constitutia individuala (Prakruti) si starea actuala (Vikruti). Obiectivul ei este de a aduce fiinta la starea de echilibru individual propriu si unic al fiecaruia.
  Acestea sunt aspecte complexe ce descriu fiinta atat energetic, cat si temperamental si nu numai fizic.
  Ayurveda previne.

  Ayurveda vindeca (multe din bolile cronice, dar nu este o medicina absoluta si suficienta)

  Ayurveda este complet naturala.
  Ayurveda contine chiar esenta necesara unui stil de viata care sa produca implinirea completa a menirii noastre in toate planurile existentei inclusiv cele spirituale.

  Daca cu adevarat suntem construiti dupa chipul si asemarea lui Dumnezeu,

  unitatea indisolubila a sistemului Ayurveda-Yoga are toate elementele ce ne sunt necesare pentru a descoperi si trai existenta 
  in aceasta stare de implinire.
  ***

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: