De ce pe la 1600 japonezii considerau ca acupunctura poate remedia 9 din 10 afectiuni

De ce pe la 1600 japonezii considerau ca acupunctura poate remedia 9 din 10 afectiuni

Putini am auzit de termenul de Hara, însă este considerat un Izvor al Vietii si reprezinta de fapt ceea ce noi numim în popor Buricul, sau in Orient este figurat simbolic ca fiind Poarta de acces a Spiritului sau a Duhului…

Iată ce ne spune Dr. Abbate este doctor în medicină orientală în statul New Mexico USA și director executiv al Southwest Acupuncture College, autor a lucrării

Adevărat – ombilicul sau cordonul ombilical este poarta prin care am fost hrăniți pe parcursul gestației in burta mamei.

Situate în centrul abdomenului, denumite la modul general „hara” , se află organele care ne dau viață.

În centrul așezării lor găsim buricul, punctul de acupunctură chinezesc Vas Concepție 8 sau CV 8 numit „Shen Que”, adică Poarta Spiritului, care se referă la locul în care am primit aceasta viață de la mama noastră prin intermediul cordonului ombilical, viața fizică dar vom vedea că însuși Suflul Vieții Ai sau Prana.

Ca atare, aceste zone sunt punctul focal al energiei din corpul nostru de la care viața este receptată, susținută și … chiar luată.

Hara nu este doar un loc anatomic , ci ca „Dan Tian” sau „centrul de energie” este un focar al corpului nostru care ne susține sănătatea noastră de bază fizică, mentală, emoțională și chiar spirituală,

în multe feluri , suntem la fel de sănătoși pe cât de calm, centrat și liniștit este acest hara sau focar esențial de funcționare dar și de energie vitală.

Majoritatea națiunilor cu culturi fizice durabile au recunoscut acest adevăr de lungă durată și, ca rezultat, intercultural, se consideră că de la exercițiile yoghine și practicile Qi Gong, de la cele de respirație pranayana, până la dansul din buric belly dance, meditația, sau artele marțiale, aerobicul și multe altele, toate aceste practici au recunoscut importanța infuzării centrului energiei vieții, Hara, sau a zonei centrale a abdomenului ce conține organele/viscerele, cu suflarea vieții pentru a regla energia și substanțialitatea energiei vitale care este considerata simbolic in Medicina Chineza „sângele” întregului corp.

În medicina orientală rolul lui Dan Tian a fost recunoscut de antici care au scris despre importanța sa în clasici.

După cum subliniază scriitorul Bob Flaws, un clasic al tălmăcirii conceptelor MTC „… rădăcina bolilor alergice este în mare parte vacuitatea qi-ului , în timp ce vânturile(suflurile vitale conexe elementului aer) rele sunt ramura.

În practica clinică, vacuitatea energetica a celor trei viscere ale plămânilor, splinei și rinichilor este cea mai frecventa cauza a suferințelor. Anticii alegeau în mod obișnuit buricul și punctele din jurul buricului pentru a trata bolile de insuficiență pulmonară/sau cele ale splinei energetice.

Buricul comunică cu cele cinci viscere și cele șase organe și se unește cu canalele și vasele întregului corp.

De aceea, se spune în Yi Zong Jin Jian (Oglinda de aur a Medicinei Ancestrale ) ca punctul de acupunctura Shen QUE (CV 8) Poarta Soiritului, este capabil să trateze „sute de boli”

Shen Que este capabil să regleze canalele și vasele energetice, qi-ul și „sângele” întregului corp.

Prin stimularea Shen Que , se poate restabili curgerea normală și se poate elibera fluxul de energie vitală qi și „sânge”. Se reglează viscerele interne și se întărește funcția organelor.

În ceea ce privește teoria medicală modernă, stimularea Shen Que poate regla sistemul nervos, hormonal și imunitar, îmbunătățind astfel funcția organelor, starea de sănătate revenind la normal.”*

Textul străvechi al.medicinii chineze cunoscut ca „Nanjing” (Clasicul Dificultăților) vede regiunea buricului ca centru al cerului, condus de Pământ, și în virtutea corespondențelor celor Cinci Elemente, organele sale principale corelate fiind Splina și Stomacul adică Loja energetica a elementului subtil Pământ

Pe baza acestei asocieri, practicienii medicinei clasice chineze au folosit buricul ca mijloc de tratare a Splinei, Plămânilor (deoarece Splina este mama figurativă a Plămânilor) și Rinichiului pentru că „Pământul” ca element subtil controlează în mod figurat Apa.

Practicanții continuă să trateze buricul ca una dintre diferitele modalități de abordare a dizarmoniilor acestor trei organe majore, care sunt cele trei organe majore implicate in gestiunea și controlul suflului vital sau qi – ul corpului.

În timp ce semnificația diagnostică a buricului își are rădăcinile istorice în Nanjing , această parte a anatomiei are și aplicabilitate clinică utilă pentru bolile din lumea modernă.

După cum putem vedea, zona din jurul ombilicului este un depozit puternic de energie care poate trata practic orice boală, nu doar tulburările alergice, ci și rădăcina unei boli, inclusiv următoarele:

toate bolile bazate pe carențe sau deficite
boli caracterizate de o mare lipsa de energie
bolile inflamatorii
boală caracterizată în sistemul chinezesc prin „stagnare de qi sau sânge”
boala psihica sau emotionala
tulburări fizice diagnosticate, incluzând aici si tulburări Aparatului locomotor…

Acupunctorul japonez Mubunsai în anii 1600 a fost de acord cu aceste afirmații atestând faptul că examinarea și tratarea abdomenului este suficientă pentru a vindeca nouă din zece boli cunoscute la acea vreme.

Yoshimaso Todo, fondatorul acupuncturii japoneze moderne, a fost și el de acord cu aeasta realitate când afirma că abdomenul este sursa vieții și, prin urmare, nenumăratele boli își au rădăcina acolo.

La începutul pregătirii medicale orientale, studentul învață că ombilicul sau buricul, care corespunde punctului de acupunctură CV 8, este privit ca un „punct interzis” pentru înțepare.

Ei descoperă apoi că aplicarea moxibustiei în această zonă a abdomenului este permisă pentru anumite condiții, cum ar fi scaune moi sau pentru creșterea dorinței de a trăi.

Cu toate acestea, ei îl văd rar folosit in practica clinica și s-ar putea să nu îl folosească nici ei prea des, dacă nu chiar deloc, atunci când devin practicieni. Iată de ce acest material urmărește să sublinieze potențialul terapeutic cu totul aparte al acestei zone.

Cu toate acestea, în medicina orientală există utilizări importante ale buricului ca microsistem cu parametri proprii de diagnostic și strategii de tratament care se extind cu mult dincolo de condițiile de tratament din medicina orientală, inclusiv bolile citate mai sus sau evidențiate în acest scurt articol.

Există multe moduri în care să tratați această zonă cu modalități medicale orientale, cum ar fi acele tradiționale de acupunctura, moxibustia și palparea mâinii.

Un tratament excelent de tonifiere pentru pacienții cu dizarmonii ale plămânilor, splinei și rinichilor sau pentru pacienții care prezintă multe criterii descrise mai sus implică tratamentul a opt puncte în jurul buricului.

Această strategie de tratament este denumită Acul cu opt direcții / canale suplimentare – Tratamentul buricului sau Jing .

Cele opt puncte de acupunctura sunt situate la o distanta echivalenta cu raza egală cu distanța de la buric Oana la punctul Rinichi „KI 16”.

Zona descrisă până la punctul de acupunctura de me meridianul Rinichiului cu numărul 16 ( Huangshu ) este de 0,5 cun (lățimea degetului mare al pacientului) în jurul întregului buric.

Dr. Manaka, renumit acupuncturist japonez, spune că Rinichiul 16 este punctul de alarma „Mu frontal” al Rinichiului.

Acest tratament de acupunctură folosește opt ace care sunt introduse la o adâncime de aproximativ 0,5 cun, uneori până la 1,0 cun, pe un unghi de 45 de grade până la un unghi oblic spre centrul ombilicului.

Nu se caută sosirea daqi sau a senzației de stimulare obișnuita și nici nu trebuie făcută nicio manipulare a acului. Acele sunt reținute timp de zece până la douăzeci de minute.

Cu cât pacientul este mai deficitar, cu atât timpul de retenție este mai scurt. Acesta este un tratament foarte puternic datorita energizarii acestei zone.

Pacienții sunt un pic reticenți în mod obișnuit pentru acupunctura în această zonă, așa că este recomandabila utilizarea unor ace de calibrul #1 de 30 mm pentru a evita disconfortul. Consultați figura de mai sus pentru poziționarea acelor în acest tratament în stil Eight Extra Meridian.

O metodă alternativă și eficientă de tratare a zonei ombilicului este de a folosi Ventuză sau tehnica moxibustiei in aceasta zona ombilicală. Acest tratament are de fapt acțiunile identice ale tratamentului cu ac jing fără introducerea discretă a opt ace care pot fi deranjante pentru unii pacienți.

Utilizați o ventuză din sticlă sau plastic. Păstrați cana timp de aproximativ zece minute. Se poate folosi și moxa sub formă de aplicare cu „încălzitor de tigru”, „cutie de moxa” sau bol pentru burtă.

În urma acestui tratament scurt, dar puternic, pacientul trebuie să se simtă calm, împământat, plin de energie la un nivel foarte profund, relaxat și echilibrat fizic, mental și emoțional.

Îmbunătățirea problemelor majore cu care aceștia se confruntă se realizează vizibil într-un ritm mai rapid decât alte stiluri de acupunctură, deoarece chiar qi-ul rădăcinii ființei este in acest fel accesat.

Remedierea Problemei principale de sănătate este de obicei la 9 din 10 pacienți realizată, dar chiar și a multor alte subpatologii cu care se prezintă pacientul.

Această metodă ar trebui să constituie o parte cotidiană in stilul de tratament al practicienilor de medicina chineza, ceea ce înseamnă că este folosită ca bază unică, punct de pornire sau o modalitate de bază a abordării tratamentului in ansamblul său.

Pacienților le place acest stil de acupunctură, deoarece este atât de subtil, aduce o stare de susținere, este nedureros, non-invaziv și el chiar funcționează!

Se aplică contraindicațiile standard pentru acupunctură, cum ar fi la pacienții care sunt femeile însărcinate, cei care au cancer, copii sau persoane foarte în vârstă, pacienții cu abdomen acut sau dacă pacientul este prea slăbit, înfometat, daca este supraalimentat sau in tratamentul cu medicamente psihiatrice sau care produc modificări ale funcționării psiho mentale.

Pe scurt, clasicii ne amintesc de o strategie de tratament de bază și poate prea subestimată – atunci când un element sau un organ este deficitar, tonificați mama. De exemplu, în medicina chineza se consideră că Splina energetica este mama Plămânului și de asemenea este bunica Rinichiului, ceea ce o face o alegere valoroasă pentru corectarea oricăreia dintre patologiile care ar putea rezulta din astfel de dizarmonii ale acestor două din urmă organe, indiferent dacă acele dizarmonii sunt simptomatice sau preclinice, deoarece această strategie se adresează centrului rădăcină. Prin urmare, tratamentul buricului care corespunde elementului Splina/Pământ reprezintă o strategie foarte directă, eficientă și relevanta atât pentru bolile „supărătoare”, precum și pentru cele mai grave.

Se pare că noțiunea proverbială a tehnicii privirii buricului pentru a te însănătoși este la fel de veche ca Nanjing-ul însuși și cu siguranță merită o analiză suplimentară.

Pentru a citi mai multe despre acest subiect, consultați

Arta diagnosticului palpator în medicina orientală . Harcourt Publishers, Londra, Anglia, 2001 de Skya Abbate.

Post A and Cacaliere S. Unwinding the Belly. North Atlantic Books. Berkeley, CA 2003.

Postul A și Cacaliere S. Desfăcând burta . North Atlantic Books. Berkeley, CA 2003.

Yamaoka S. The Art and Way of the Hara . Heian International, Union City, CA, 1976.

*Defecte, B. (trans): Rinită alergică . Blue Poppy Press Research Report # 97. Blue Poppy Press, Inc., Boulder, CO, 1996; 2.

A consemnat pentru dumneavoastră

Dr Florin Bebesel – Centrul Metodologic LaserAcupunctura și Ayurveda

București, Piata romana, Jules Michelet nr 1

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: