De ce pe la 1600 japonezii considerau ca acupunctura poate remedia 9 din 10 afectiuni

De ce pe la 1600 japonezii considerau ca acupunctura poate remedia 9 din 10 afectiuni

Putini am auzit de termenul de Hara, însă este considerat un Izvor al Vietii si reprezinta de fapt ceea ce noi numim în popor Buricul, sau in Orient este figurat simbolic ca fiind o Poarta fundamentala de acces a Spiritului sau a Duhului…

Iată ce simtim sa va impartasim fiind animați de lectura considerațiilor Dr. Abbate – doctor în medicină orientală, director executiv al Southwest Acupuncture College New Mexico USA, autor a unor lucrări și studii printre care și cea din imagine.

Adevărat – ombilicul sau cordonul ombilical este poarta prin care am fost hrăniți pe parcursul gestației in burta mamei.

Situate în centrul abdomenului, denumite la modul general „hara” , se află organele care ne dau viață.

În centrul așezării lor găsim buricul, punctul de acupunctură chinezesc Vas Concepție 8 sau CV 8 numit „Shen Que”, adică Poarta Spiritului. Shen Que se referă la orificiul ombilical, o zonă ce pe parcursul intregii existente in trup păstrează calitatea de poarta de acces.

Nu doar ca pe aceasta poarta am primit „intruparea” in aceasta viață, dezvoltarea in cursul gestatiei, apoi cotidian, in cursul proceselor digestiei si absorbtiei principiilor alimentare, dar acest proces este similar si la nivel energetic, subtil, ramanand in mijlocul plexului solar o poarta prin care suntem capabili sa pastram in armonie si sa controlam însuși „Suflul vital sau suflul ce anima toate procesele Vieții” denumit Qi sau Prana. Vorbim de fapt de asa zisul Creier Abdominal…(!)

Ca atare, aceste zone sunt punctul focal, un <soare> ce controleaza energetica si metabolismul si emite focul si fluxul energiei in corpul nostru, un centru vital esential prin care viața este mai întâi receptată (in cursul gestatiei), menținută (susținută prin digestie si asimilatie) și … în timp, pe parcursul declinului structurilor noastre biologice, – pe aici viata ne este chiar luată… având în vedere declinul capacității noastre de ne mai hrăni cu adevărat, de a digera fizic, sufletesc ori spiritual fenomenele specifice vieții.

Hara nu este considerat în intelepciunea timpurie doar un loc anatomic , ci ca „Dan Tian” sau „centrul de energie” este apreciat ca un focar corespondent soarelui corpului nostru, care susține sănătatea fizică, mentală, emoțională și reprezinta si o pretioasa cheie pentru sănătatea spirituală.

In fapt se spune ca suntem la fel de sănătoși pe cât de energic, calm, centrat și liniștit este „hara” – focar esențial de funcționare, asimilare, control și energie.

Majoritatea națiunilor cu culturi fizice durabile au recunoscut acest adevăr de lungă durată și, ca rezultat, intercultural, se consideră că de la exercițiile yoghine și practicile Qi Gong, până la cele de respirație yoghina si ayurvedica „pranayana”, până la dansul din buric „belly” dance, meditație, sau arte marțiale, aerobicul și încă multe altele, toate aceste practici au recunoscut importanța infuzării si armonizării centrului energiei vieții, Hara, sau a zonei centrale a abdomenului ce conține organele/viscerele, cu suflarea vieții pentru a regla energia și substanțialitatea energiei vitale care este considerata simbolic in Medicina Chineza „sângele” întregului corp.

În medicina orientală rolul lui Dan Tian a fost recunoscut de antici care au scris despre importanța sa în clasici.

După cum subliniază scriitorul Bob Flaws, un contemporan clasic al tălmăcirii conceptelor MTC „… rădăcina bolilor alergice este în mare parte vacuitatea qi-ului , în timp ce vânturile (suflurile vitale conexe elementului aer) rele sunt … ramura.

În practica clinică, vacuitatea energetica a celor trei viscere (ale plămânilor, splinei și rinichilor) este cea mai frecventa cauza a suferințelor. Anticii alegeau în mod obișnuit buricul și punctele din jurul buricului pentru a trata bolile de insuficiență pulmonară/sau cele ale splinei (atat splinei fizice cat si ale functiei sale energetice din medicina chineza functie care depășește imaginația alopata si este fascinantă).

Buricul comunică cu cele cinci viscere și cele șase organe și se unește cu canalele și vasele întregului corp.

De aceea, se spune în Yi Zong Jin Jian (Oglinda de aur a Medicinei Ancestrale chineze) ca punctul de acupunctura Shen QUE (CV 8) Poarta Spiritului, este capabil să trateze „sute de boli”

Shen Que este capabil să regleze canalele și vasele energetice, qi-ul și „sângele” întregului corp.

Prin stimularea Shen Que , se poate restabili curgerea normală și se poate elibera fluxul de energie vitală qi și „sânge”. Se reglează viscerele interne și se întărește funcția organelor.

În ceea ce privește teoria medicală tradițională chineză modernizată, stimularea Shen Que poate regla sistemul nervos, hormonal și imunitar, îmbunătățind substantial funcția organelor interne, starea de sănătate revenind la normal.”*

Textul străvechi al medicinii chineze cunoscut ca „Nanjing” (Clasicul Dificultăților) vede regiunea buricului ca centru al cerului, condus de Pământ, și în virtutea corespondențelor celor Cinci Elemente, organele sale principale corelate fiind Splina și Stomacul adică Loja energetica a elementului subtil „Pământ”.

Pe baza acestei asocieri, practicienii medicinei clasice chineze au folosit buricul ca mijloc de tratare a Splinei, a Plămânilor (deoarece Splina este mama figurativă a Plămânilor) și Rinichiului pentru că „Pământul” ca element subtil delimiteaza si astfel controlează (în mod figurat) Apa.

Practicanții continuă să trateze buricul ca una dintre diferitele modalități de abordare a dizarmoniilor acestor trei organe, care sunt cele trei organe majore implicate in gestiunea și controlul suflului vital sau qi – ul corpului.

În timp ce semnificația diagnostică a buricului își are rădăcinile istorice în Nanjing , această parte a anatomiei are și aplicabilitate clinică utilă pentru bolile din lumea modernă.

După cum putem vedea, zona din jurul ombilicului poate fi un depozit puternic de energie care energizat armonios poate trata practic orice boală, nu doar tulburările alergice, ci și rădăcina unei boli, inclusiv următoarele:

  • bolile bazate pe carențe sau deficite
  • boli caracterizate de o mare lipsa de energie
  • bolile inflamatorii
  • boală caracterizată în sistemul chinezesc prin „stagnare de qi sau sânge”
  • boala psihica sau emotionala
  • tulburări fizice diagnosticate, incluzând aici si tulburări Aparatului locomotor…

Acupunctorul japonez Mubunsai în anii 1600 a fost de acord cu aceste afirmații atestând faptul că examinarea și tratarea abdomenului este suficientă pentru a vindeca nouă din zece boli cunoscute la acea vreme, adica 90% … (!?)

Yoshimaso Todo, considerat fondatorul acupuncturii japoneze moderne (!) afirma că abdomenul este sursa vieții și, prin urmare, nenumăratele boli își au rădăcina acolo.

La începutul pregătirii medicale orientale, se învață că ombilicul sau buricul, care corespunde punctului de acupunctură CV 8, este privit ca un „punct interzis” pentru înțepare.

Apoi aflam ca aplicarea moxibustiei în această zonă a abdomenului este permisă pentru anumite condiții, cum ar fi scaune moi sau pentru a trata lipsa dorinței de a trăi.

Cu toate acestea, ei îl văd rar folosit in practica clinica și s-ar putea să nu îl folosească, dacă nu chiar deloc, atunci când devin practicieni.

Iată de ce acest material urmărește să sublinieze potentialul aparte al acestei zone.

… în medicina orientală există utilizări importante ale buricului ca microsistem cu parametri proprii de diagnostic și strategii de tratament care se extind cu mult dincolo de condițiile de tratament din medicina occidentală, inclusiv bolile citate mai sus sau evidențiate în aceasta scurta prezentare.

Există multe moduri în care se trateaza această zonă – cu acele tradiționale de acupunctura, cu sirsa de caldura precum moxibustia ori laser acupunctura, masajul aplicat direct cu mâna, etc.

O strategie de tratament este denumită Acul cu opt direcții / canale suplimentare – Tratamentul buricului sau Jing .

Dr. Manaka, renumit acupuncturist japonez, spune că aflat în apropiere, punctul Rinichi 16 este punctul de alarma „Mu frontal” al Rinichiului.

În urma acestui tratament scurt, dar puternic, pacientul trebuie să se simtă calm, împământat, plin de energie la un nivel foarte profund, relaxat și echilibrat fizic, mental și emoțional.

Remedierea Problemei principale de sănătate este de obicei la 9 din 10 pacienți realizată, dar chiar și a multor alte subpatologii cu care se prezintă pacientul.

Se aplică contraindicațiile standard pentru acupunctură, cum ar fi la pacienții care sunt femeile însărcinate, cei care au cancer, copii sau persoane foarte în vârstă, pacienții cu abdomen acut sau dacă pacientul este prea slăbit, înfometat, daca este supraalimentat sau in tratamentul cu medicamente psihiatrice sau care produc modificări ale funcționării psiho mentale.

Se pare că noțiunea proverbială a tehnicii privirii buricului pentru a te însănătoși este la fel de veche ca Nanjing-ul însuși și cu siguranță merită o analiză suplimentară.

Puteti citi mai multe despre acest subiect:

Arta diagnosticului palpator în medicina orientală . Harcourt Publishers, Londra, Anglia, 2001 de Skya Abbate.

Post A and Cacaliere S. Unwinding the Belly. North Atlantic Books. Berkeley, CA 2003.

Cacaliere S. Desfăcând burta . North Atlantic Books. Berkeley, CA 2003.

Yamaoka S. The Art and Way of the Hara . Heian International, Union City, CA, 1976.

*Def, B. (trans): Rinită alergică . Blue Poppy Press Research Report # 97. Blue Poppy Press, Inc., Boulder, CO, 1996; 2.

Dr Florin Bebesel – Centrul de studiu Metodologic in Acupunctura și Ayurveda

București, Piata romana, Jules Michelet nr 1

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: