Despre doctorul Ayurvedic Itty Achudan Vaidyan autorul tratatului remediilor botanico farmaceutice indiene din Kerala – Hortus Malabaricus din 1670

Despre doctorul Ayurvedic Itty Achudan Vaidyan autorul tratatului remediilor botanico farmaceutice indiene din Kerala – Hortus Malabaricus din 1670

Medic ayurvedic, expert botanic, apartinand categoriei „Kollat Vaidyan” din perioada 1670-1700 d.Hr.

(cunoscut și ca Itty Achuden în limba engleză și Itti Achudem în limba latină), despre care se știe că a trăit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, a fost un medic ayurvedic distins, din vechea familie Kollatt din familia tradițională Ezhava Ayurvedic Vaidyans ) din Kerala.

Familiile Kollatt sunt localnici din Kadakkarapally, un sat de coastă, la nord-vest de orașul Cherthala, în Kerala, în sudul Indiei.

Itty Achudan Vaidyan a fost autor, în timp ce cu cei trei Konkani Brahmanas, Appu Bhat, Vinayaka Pandit și Ranga Bhat (contribuția este nesemnificativă pentru incapacitatea lor de a se conecta cu natura) a informațiilor etno-medicale pentru compilarea lui Hortus Malabaricus, tratatul botanic proprietatile medicinale ale florii din secolul al XVII-lea din Malabar (actuala Kerala). Cartea a fost compilată de guvernatorul olandez de Malabar, Hendrik van Rheede, și a publicat postum în Amsterdam între 1678 și 1693.

Informațiile etno-medicale prezentate în Hortus Malabaricus au fost extrase din manuscrise din frunze de palmier menținute de Itty Achudan Vaidyan, care a fost prezentat lui Henrik van Rheede de către Veera Kerala Varma, conducătorul vechiului stat Kochi.

Volumul 1 al lui Hortus Malabaricus conține o notă originală a lui Itty Achudan, datată 20 aprilie 1675, în care descrie contribuția sa la lucrare.

Itty Achudan Vaidyan este creditat cu dictarea materialului, în limba sa maternă Malayalam, care a fost apoi tradus în latină. O parte din informațiile botanice au fost examinate de trei, Appu Bhat, Vinayaka Pandit și Ranga Bhat și au fost comparate cu un manual Konkani „Mahanikhandu” (sanscrita महानिखण्डु, adică „marele lexicon”) urmată de un proces de verificare, cu alți savanți și acord general, certificați și semnați în limba Konkani cu Scripta Devanagari.

Referinte

  • Horthoos Malabarikkoosum Itty Achudanum – Malayalam book by Dr. K.S. Manilal. A Study on the role of Itty Achudan in the compilation of Hortus Malabaricus – ISBN 81-900324-1-0.
  • Hortus Malabaricus – compiled by Hendrik A. Van Rheede tot Draakestein.
  • The Botany and History of Hortus Malabaricus – by Manilal, K. S. – A. A. Balkema, Rotterdam, Netherlands/Oxford & IBH, New Delhi, 1980.
  • Published paper – „On the English edition of Van Rheede’s Hortus Malabaricus by K. S. Manilal (2003)” by H. Y. Mohan Ram.
  • Published paper – „From the shadows of legitimacy: problems and prospects of folk healing in India” by M. D. Subash Chandran (2016). Journal of Traditional and Fol Practices, 02, 03 & 04 (1), pp.74-95

Linkuri

Sursa

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: