28 aug. Paducelul un remediu special in Orient ca si in Occident care previne boala de inima
File de istorie a remediilor ce au sfidat timpul – EtnoFitoFarmacologia comparată între Occident și Orient
Știați că Păducelul e folosit și în tradiția medicinii chineze de mii de ani ?
Sub nume diferite, dar cunoscut cu denumirea latina de Crataegus (Fructus) Păducelul e familiar mai cu seamă pensionarilor de la noi care o utilizează pentru slăbirea aparatului cardiovascular. Boala cardiovasculara este des întâlnită la vârsta a treia dar lumea s a schimbat. Acum tinerii se grăbesc (prin stilul de viață) către afectiunile ce însoțesc epuizarea, specifică pe vremuri doar vârstelor înaintate.
Iată ce ne spune Medicina Tradițională Chineză despre cum din vechime aceștia utilizează Păducelul:
15 grame se folosesc uzual pentru a prepara Decoctul. Dar uneori cantitatea necesara poate fi de 30 de grame. Vom observa că forma farmaceutica de extracție indicată pacienților spre utilizare este decoctul timp de 10 minute. Multi medici din Occident păstrează indicațiile preparate deja industrial pentru a evita greșelile ce pot fi făcute de fiecare acasă atunci când planta se amesteca cu mai multe alte plante terapeutice.l
Chinezii spun că gustul plantelor este esențial în a aprecia efectele lor terapeutice și în curând vom vorbi mai multe despre rolul gustului in aprecierea efectelor terapeutice la chinezi.
Dar Păducelul e descris că având un gust preponderent acru dar și un pic dulce.
Păducelul e „ușor fierbinte” în natura – adică produce în corp o ușoară încălzire la câteva minute după ce este ingerat.
El e tradițional apreciat pentru acțiunea sa terapeutica asupra Meridianului energetic Splina, Stomac și Ficat.
Cei ce studiază medicina chineza înțeleg imediat multitudinea de aspecte pe care le acopera aceasta planta devenită deja comună.
Fructul de Păducel este un ingredient obișnuit pentru remedierea problemelor digestive, în special pentru indigestiile cauzate de consumul excesiv de carne și alimente grase.
Planta poate fi utilizată singură sau în combinație cu plante similare, cum ar fi la chinezi coaja de mandarină sau orzul germinat.
Atunci când indigestia este gravă, apare distensie și durere în partea superioară a abdomenului, în combinație pot fi adăugate coaja de mandarină necoapta și sucul de portocale amare cat sunt inca crude. Obiectivul acestor asocieri este de a porni peristaltismul adica mișcările ce asigura tranzitul normal al alimentelor in intestin.
Când fenomenele sunt agravate și apare intoxicatia digestivă cu manifestări de tip diaree, la Păducel se adaugă în tradiția chineza doua plante:
1. Coptis chinensis – o specie de plantă cu flori folosită în medicina tradițională chineză (TCM). Este, de fapt, una dintre cele 50 de plante fundamentale ale TCM și este adesea utilizată pentru a trata tulburările gastro-intestinale și alte afecțiuni medicale.
2 Ku Shen sau rădăcina arbustului Sophora flavescens Ait. din familia Leguminosae. Această plantă medicinală este cultivată și utilizată în toată China. Este una dintre cele mai vechi plante folosite în TCM pentru a elimina căldura și a usca umezeala, liniști focul, ameliorează toxicitatea, elimina paraziții și induce diureza.
Daca urmărim să susținem circulația sângelui Păducelul poate fi folosit in condițiile de sănătate în care există stagnare sau staza a sângelui ori chiar fenomenele dureroase.
Daca dorim sa ajutăm durerile ce poate apărea în cazul femeilor cu sindrom premenstrual, ori la menopauza sau in cazul când după travaliul procesului de naștere persista hemoragii.
In aceste situații Păducelul in medicina chineza se asociază cu Szechuan, Angelică și Talpa Gâștei și iată de ce !
În medicina chineză, Szechuan rădăcină: revigorează sângele, pune in mișcare Qi-ul și îndepărteaza factorul patogenic Vânt, ceea ce amelioreaza durerea.
În medicina occidentală, Szechuan rădăcină scade viteza de coagulare a sângelui și este dilatator al vaselor de sânge și mai ales crește fluxul de sânge către inimă și creier.
Leonurus cardiaca – Talpa Gâștei este utilizata in tratarea afectiunilor cardiovasculare, insomniilor, bronsitei, astmului bronsic, diareei, depresiei, plagilor, ulceratiilor, eczemelor, bolilor de picioare, colitelor, gastritelor, tulburarilor de menopauza .
Are proprietati cicatrizante, antiinflamatoare, astringente, emoliente, diuretice.
Angelica sub forma de rădăcina mai veche de doi ani! Altfel ea poate fi extrem de toxica. Consulta un medic specialist in fitoterapie înainte de a folosi angelica.
Angelica poate sa ajute in caz de dispepsie, care se manifesta in general sub forma de arsuri gastrice, prea multe gaze acumulate in intestine si disconfort abdominal. Se crede ca aceasta planta medicinala are in compozitie substante chimice care lupta contra flatulentei si care faciliteaza eliminarea gazelor din intestine. Însă efectele acesteia sunt multiple și printre acestea sunt și cele vasodilatatoare.
Pentru prevenirea Boalii Coronariane și prevenirea Riscului de infarct Păducelul se asociaza tradițional ( în China) cu sâmburi de piersica si petale de Șofran.
In concluzie Medicina Tradițională Chineză folosește astăzi, de asemenea, fructe de păducel pentru a trata atât bolile coronariene, hipertensiunea arterială, hiperlipemia, nodulii și polipii corzilor vocale și dizenteria bacteriană.
Acțiuni farmacologice (ale fructului de păducel) includ
• promovarea digestiei,
• scăderea nivelului de lipide din sânge, • reglarea tensiunii arteriale,
• îmbunătățirea funcției cardiovasculare,
• imunomodulare sau reglarea răspunsului imun și
• unele efecte anti-bacteriene.
Urmărește ne daca doresti sa afli cum se utilizeaza remediile străvechi din plante în diferitele culturi.
A consemnat pentru dumneavoastră
Dr Florin Bebesel
acupunctura, ayurveda / 0769.659.749
No Comments