Yoga Sutra lui Patanjali – interpretata

Yoga Sutra lui Patanjali – interpretata

Două concepte descrise de Patanjali in „Yoga Sutra” in sutra 1.12 sunt fundamentale
abhyasa și vairagya – adică „practica” si „non-atasamentul” minții.

Astfel sutra 1.12 susține următoarele:
abhyasa vairagyabham tannirodhah

Cu alte cuvinte practica zilnica si non atașamentul sau detașarea sunt recomandate ca fiind cele doua aripi de care avem nevoie pentru a dobândi starea de cittavrtti nirodah ( (sau Starea de Yoga).

Acesta este scopul practic- abilitatea de a ne cufunda cu mintea în mod exclusiv pe un singur subiect al atenției, pentru a ne focaliza asupra lui si sa susținem aceasta conexiune a atenției fără a fi distrași de nimic.

Sutra 1.13

Tatra sthitau yatnah abhyasah

Vine si clarifica înțelesul lui abhyasa.

Tatra înseamnă „in aceasta stare”, de cittavrtti nirodah; sthitau înseamnă a fi stabilit; yatnah înseamnă efort.

Patanjali definește abhyasa ca fiind efortul acesta de a te pastra stabilit în aceasta stare descrisă ca cittavrtti nirodah.

Asadar Patanjali ne arată că abhyasa este efortul necesar si arata ca acest efort nu este atât despre „simpla accesare a stării de yoga”, ci efortul corect urmărește „stabilirea conștiinței si păstrarea noastra in aceasta stare”.

Este așadar ingenios cum aceasta precizare nu ne atenționează asupra a ce /cum sa practicam – ea definește practica nu atâta prin forma ei, cat prin funcția acesteia.

Sutra are mai multe înțelesuri.

Întâi si mai cu seamă e important că definește la ce e buna practica si nu modalitatea sau forma de practica yoga potrivită.

Patanjali e ingenios pentru că lasă loc fiecăruia să se regăsească în esența afirmației.

Unii sunt mai aproape de realizarea descrisă adică stabilirea in Starea de Yoga, alții au variate afinități si cunoștințe din practica sistemului yoga si deci au diferite instrumente de operare.

Unii pot utiliza in special corpul si arta practicilor posturale pentru a-și gestiona si focaliza mintea, atenția, conștiința, in timp ce pentru alții utilizarea respirației Pranayama sau utilizarea mantrelor  si / sau a meditațieile le este mai la indemana.

Ceea ce contează este nu instrumentarul practic ci daca ne apropiem de cittavrtti nirodah sau Starea de Yoga.

Multe persoane petrec foarte mult timp in asane sau practica posturilor corporale din yoga, însă sunt departe de starea de yoga, poate că mintea lor este tulbure si agitata pentru că încă nu au deprins corect arta posturilor yoghine.

… ori alții practica foarte bine asanele… însă le considera ca pe o simpla gimnastica, adică le considera ca un scop în sine pentru practica lor.

Ei percep asanele că pe un domeniu pentru performanta personala in utilizarea măiastră a corpului.

Chiar daca aceștia își realizează practica ei nu ajung la scopul ei adevărat atingerea stării de yoga.

Patanjali nu vorbește niciodată despre a dobândi măiestria asupra instrumentului, ci vorbește despre funcția acestui instrument.

Un alt aspect important al acestei sutre este că

nu este suficient sa atingem scopul ei ci este necesar sa stăm în stare si să rămânem acolo.

Uneori suntem capabili sa atingem starea de yoga pentru o durata scurta, insa o pierdem pentru că ne lenevim, sau pentru că starea de putere interioara apărută ne face să ne alimentam individualitatea egotică, personalitatea individuală, aspecte ce sunt surprinse cu apăsare de Patanjali in capitolele 3 si 4.

Înțelepciunea străveche a maeștrilor arată că este mai ușor să atingem starea de yoga decât să ne stabilim in aceasta.

Multi dintre noi subestimăm pericolul regresului spiritual si al căderii nivelului nostru de conștiință.

Uneori egoul nostru limitat ne convinge că odată ce atingem un nivel nu mai avem nevoie sa practicam pentru a îl si menține.

Însă, cu cat atingem un nivel mai înalt, cu atât mai rău se va cădea.

Un alt motiv pentru care menținerea în starea de yoga este atât de importantă este pentru că aceasta nu reprezintă „desăvârșirea” noastră,

… ci doar punctul de început pentru nivelul următor de transformare în evoluția ființei noastre.

Dharana, dhyana, samadhi si samyama sunt toate părți din cittavrtti nirodah sau Starea de Yoga si sunt doar instrumente pentru desăvârșirea în spirit sau „realizarea de sine”, denumita uneori chiar ca o „eliberare spirituală”.

Aceasta stare este în definitiv scopul ultim al acestui sistem de modalități si practici grupate sub numele de Yoga.

Aceasta este sensul sutrei 1.13

urmăriți sa il păstrați în suflet în timpul practicii sistematice zilnice, iar practica va va ajuta, in acest fel, sa împăcați mentalul si sa îl domoliți, sa îl controlați.

Practica susținuta este fundamentul pe care se bazează tot ceea ce ne aduce bun Yoga.

Realizați practica zilnica fara scopuri egoiste ci pentru a atinge stările de elevare interioara si innobilare lăuntrică, astfel încât să devină posibilă cu adevărat, pentru fiecare, o evoluție întru spirit.

Atelierele Regenerative dr Florin Bebesel
Dr Bebesel practica medicina tradițională chineza și indiană (Ayurvedica) si
oferă lecții zilnice

de practica a respirației ritmate Pranayama și Meditație aprofundata
cu scopul aprofundării aptitudinilor necesare menținerii sănătății, vindecării accelerate și pentru creșterea capacității de muncă.

Detalii la naturamedica.ro@gmail.com, dr.bebesel@gmail.com

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: