Studiu de caz – Baiat de 13 ani cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie ADHD

Studiu de caz – Baiat de 13 ani cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie ADHD

Studiu de caz  – Baiat de13 ani Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD)

China – relatare a unui coleg medic chinez (care a părăsit această lume in urma cu câțiva ani, la vârsta de 85 de ani)

Istoric și situația prezentă:
La vârsta de 6 ani pacientul a început să se plângă de senzații de jenă și dificultate apărute în zona gâtului corespunzătoare coloanei cervicale însoțite de durere.
Masajul părinților era în mod obișnuit suficient pentru a îndepărta simptomele însă acestea reveneau.
Pe la 9 ani copilul a început să manifeste o evidenta iritabilitate și neliniște in timp ce acuzele disconfortului dureros in zona cervicala reapăreau.
In ultimii doi ani pe lângă toate cele pomenite a apărut și probleme cu concentrarea la școală și adesea cu manifestari ale unor comportamente inadecvate.
Calificativele performanței școlare au scăzut și profesorii au început să formuleze unele semne de îngrijorare.

In același timp băiatul era relativ normal și activ din punct de vedere fizic cu excepția unor recente episoade de tendințe către „ieșiri de furie nestăpânită”.
Nu avea probleme în relațiile cu colegii de varsta sa însă în realitate se simțea îngrijorat de incapacitatea sa de a relationa corespunzător.

La prezentarea copilului am observat că avea un fizic subtirel și relativ subdezvoltat fata de vârsta sa.

In pofida descrierii părinților relativ la hiperactivitate copilul era linistit in interacțiunea din cursul tratamentului.
Mama lui l-a descris ca fiind limitat în apetit. Refuza să mănânce legume și în general manca foarte puțin. Peristaltismul sau intestinal și urinarea erau normale.
Prezenta probleme de somn datorita jenei dureroase si deranjului de la nivel cervical.
Visele sale erau intens active.
Copilul nu agreea vremea caldă fierbinte, devenind letargic in asemenea condiții. Chiar mai mult când lumea purta haine groase datorita vremii reci el se îmbraca foarte ușor.
Pulsul sau la artera radiala era alunecos iar limba sa era mai roșie și prezenta o ușoară crăpătură chiar pe vârful ei.

Palpatoriu la examenul obiectiv al meridianelor energetice de pe antebrat ne a evidențiat o îngroșare a fasciei de a lungul meridianului jue yin de la mana – pericard – pe la jumătatea liniei mediane de pe fata anterioara a antebrațului.

Meridianul inimii (original denumit „meridianul shaoyin de la picior”) prezenta indurație la palpare in zona cotului iar meridianul ficatului (meridianul jue yin de la picior) prezenta sensibilitate in special in zona punctului Ficat-3 unde se găseau noduli la palpare. Un nodul mic și sensibilitate la palpare apărea pe SP-4.
Observarea coloanei vertebrale cervicale ne atrage atenția asupra unei evidente excrescențe pe zona vertebrei C7 și sensibilitate la T5+T6 in vecinătatea punctului VG-10+VG-11 de pe Vasul Guvernor.

Diagnostic : staza in canalul jue yin.
Este un caz de stagnare a Qi al ficatului și staza a sângelui în meridianul Pericard.

La pacientii diagnosticati de medicina occidentala cu ADHD observăm o tendință a sindroamelor specifice medicinii chineze sa fluctueze și să se schimbe frecvent.
Astfel suferința, după noi, ar trebui catalogata/denumita din perspectiva simptomelor prezente la pacient și după natura situației energetice momentane. (Astfel de analiză va face obiectul unor eventuale prezentări ulterioare).

Tratament :
Durata totala a fost de 9 luni.
Acupunctura și formule fitofarmacologice.

Tratamentul prin acupunctura a urmărit inițial sa transforme si îndepărteze staza și caldura excesivă din meridianul unitar jue yin (Pericard+Ficat) și din colateralele lui.

Frecventa tratamentului a fost 1/săptămâna folosind perechea primara  PC-7 și F2 ( aceasta pereche de tratament este un clișeu pentru patologii din medicina chineza ce vor fi eventual descrise ulterior)

Multe suferințe congenitale (prenatale- in MTC) necesită intervenție pe meridianele rinichi și Vas Guvernor.
Astfel atunci când tratamentul nu impunea îndepărtarea căldurii în exces, abordam aceste vase prin IS-3 (punct de comanda al Vasului Guvernor), + VG-19, precum și Rinichi-7 (pentru a susține Yin-ul).
Pentru problema coloanei cervicale am abordat meridianul tai yang al Vezicii urinare care trece prin zonă și este blocat. Cele mai multe tratamente au implicat VU-10, puncte circumstanțiale dureroase din aceasta zonă care sunt deosebit de eficiente, VU-64 care este punct sursa al meridianului Vezica Urinara.
VU-10 este adesea folosit pentru probleme in dezvoltarea copilului și au un efect de stimulare a Vasului Guvernor și a Creierului.

Al patrulea principiu de tratament folosit e cel care privește tendința copiilor cu ADHD de a avea acumulări de flegma. Pe parcursul celei de a doua perioadei de 3 luni de tratament  (între lunile 3-6) din totalul de 9 luni cat a durat tratamentul, copilul era adus la fiecare 2-3 săptămâni.
ST-40 și ST-36 erau incluse pentru a susține „funcția tai yin/ yang ming” de transformare a Qi (umezeala și uscăciune) și să susținem eliminarea flegmei. O varianta a formulei clasice fitofarmacologice denumita în China Decoctul „Incălzirea Vezicii Biliare” a fost folosita in aceasta faza a tratamentului.

Mentenanța in etapa finală a ultimelor 3 luni a implicat folosirea ventuzelor pentru problemele cervicale pe zona parcursului Vezicii Urinare și a Vasului Guvernor.

Rezultate:
Din primele săptămâni de tratament a apărut o îmbunătățire a abilității copilului de a sta liniștit în sala de clasă. Iritabilitatea sa de acasă a arătat și ea o îmbunătățire considerabila.
Din a doua luna de tratament somnul sau s a îmbunătățit și a relatat o diminuare a intensității visurilor nocturne.
In perioada lunilor 3-6 semnele sale arătau mai mult ca o tendință spre deficienta a Qi ului Splinei și „stagnare a nutrientilor” …
La acest moment am folosit formula fitofarmaceutica enunțată mai devreme.
Pentru câteva săptămâni în această perioadă s-au folosit mici sângerări la vârful degetelor in puncte speciale ce susțin funcția energetica a splinei (inclusiv cea de transporta nutrienții în țesuturi – și a diminua astfel stagnarea nutrientilor descrisamai sus).

Etapa finală a tratamentului a a dovedit cea mai dificila. In luna a 6 a copilul a fost mult mai capabil sa stea liniștit la clasă și somnul și performanțele școlare s au îmbunătățit Sore satisfacția părinților.
Durerea și disconfortul cervical s au păstrat. Am continuat să focalizam tratamentul și pentru aceasta chestiune dar osteogeneza a trebuit abordată interdisciplinar împreună cu colegii ortopezi.

Am avut succes aproape deplin. S a rezolvat complet ADHD ul dar nu complet și osteogeneza – hiperostoza cervicala care a continuat să fie tratată în tandem cu colegii.

Astfel de cazuri de ADHD sunt rezolvate cu succes de medicina chineză tradițională în mod uzual.

A consemnat Dr Florin BebeselNo Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: