Studiu de caz – Barbat 40 de ani cu durere lombara acuta aparuta pe fondul unui divort

Studiu de caz – Barbat 40 de ani cu durere lombara acuta aparuta pe fondul unui divort

Ionuț 40 ani, specialist intr-o agenție de creație.
Se prezintă cu un episod de durere lombară asociata cu un nivel ridicat de stres ocupațional și în plus tot acest tablou se suprapune pe situația în care trebuie să facă față unui divorț dificil.

Ionuț s a prezentat cu o durere acuta de spate in zona lombara pe care a simțit o când s a aplecat sa ridice ceva.
Durerea sa era localizata la coloană și era susținută, producându-i un sentiment de mare instabilitate la miscare.
In mod normal strategia de tratament ar fi urmat o cale obișnuita pentru acest gen de probleme: un tratament al meridianelor energetice principale care sa restabilească Qi (energia vitală) și circulația sângelui, să reducă spasmul local, etc.
Dar Ionuț mi a spus doua lucruri care m-au făcut mai atent și mi au îndreptat atenția către utilizarea pentru dansul a PsihoNeuroAcupuncturii, prin utilizarea Vaselor Extraordinare.

Primul aspect este că dânsul prezenta un istoric anterior cu astfel de episoade de durere lombară, adică era ceva care tot revenea.

Al doilea era că a precizat că înainte de apariția acestui episod s a confruntat cu un nivel de stres foarte ridicat, extrem.
Nu doar că a fost deosebit de ocupat la serviciu și a trebuit să desfășoare multe ore de munca sub o mare presiune însă se confruntă și cu un proces de divorț dificil.

La palparea zonei lombare aceasta era extrem de sensibila și iritabila.   Instabilitatea la deplasare îl facea sa pară foarte încordat ca și cum in orice moment cineva ar putea să i tragă covorul de sub picioare.

Durerea nu era atât de mare ca atunci când a apărut. Însă avea dificultăți sa stea pe scaun. Dacă voia să și tragă șosetele in picioare aceasta acțiune devenea o experiență traumatizanta, aproape imposibila.

La palpare spatele, in zona de mijloc și în zona toracică, era contractat și dur și în același timp acuza că apar furnicături în braț în momentul în care trebuia să ridice mobilul pentru a răspunde la apeluri.

In concluzie întregul spate și chiar gatul erau afectate iar aceasta situație era complicata de fondul complicat, acela al unei intense stări de stres.

Ionuț era copleșit de circumstanțe.
Avea cu adevărat nevoie de o vacanță (față de chiar viața sa uzuală) însă aceasta vacanță nu avea să fie posibilă foarte curând.

Astfel am utilizat opțiunile oferite de Vasele Energetice Extraordinare pe care îmi fundamentez abordarea atunci când urmăresc să deblochez situații și circumstanțe ce sunt chinuitoare – iată de ce grupez aceste strategii sub denumirea de „Psiho-neuro-acupunctura” ( datorită efectelor profunde la care acupunctura ajunge de fiecare dată când e aplicata cu înțelepciune).

Astfel am folosit Vasul de legătură Yang de la picior
– pentru a produce a mai buna circulație a sângelui în grupele musculare și aparatul locomotor și în același timp
– pentru a susține organismul său să facă față suprasolicitarii.

Practic ducea o viață care nu era firească si care mai degrabă semăna cu un tren de marfă care se deplasează grăbit, cu o viteză foarte mare.

Ionuț era așa de suprasolicitat încât nu a băgat in seamă semnele anterioare pe care spatele său le a manifestat înainte de a se bloca.
Aplecarea sa, care a declanșat criza, a fost doar ultima picătură din pahar.

Corpul său a trimis semnale de ceva vreme și semnala faptul că el stă încăpățânat și rigid, neclintit, ignorându-l, din cauza nevoii de a satisface pe loc cerințe și obligații deosebite cu care se confruntă de mult timp.

Ceea ce trebuie să realizeze Ionuț in acest moment de viață este că nu își permite să alterneze perioadele de solicitare cu cele de relaxare și că practic se împiedică să treacă regulat dintr un mod activ, intr un mod de funcționare Yin (mod de recuperare sau de relaxare, de vacanță).

Fiecare din noi trebuie sa găsească un echilibru între câtă energie implică pentru solicitarile exterioare și cât repaus sau reîncărcare își acordă.

De asemenea constrângerile emoționale împiedicau libera circulație a Qi și a sângelui.

Vasul de legătură Yang de la picior ne oferă șansa să „scădem viteza trenului marfar” și să restabilim ritmul activităților.

Punctul de control Master VU 62 din partea stângă alături de celelalte puncte folosite bilateral (cu excepția celor de pe Vasul Guvernor desigur) au scopul de a crea un echilibru in viața, un echilibru ce acum era extrem de necesar.

• VU 59 punct xi-cleft – punct cheie – acumularea înaintea unei gâtuiri – pentru deblocarea vasului și restabilirea circulației Qi și sângelui.

• VU 40 si VG 4 și VG 3 au fost implicate datorita durerii de spate.
• VG 9 si VU 43 pentru eliberarea emoțională
– VG 9 deschide diafragma și reglează ficatul și vezica biliara.
– VU 43 este punct SHU exterior al Pericardului care poate elibera tensiunea emoțională si e frecvent utilizat pentru revenirea și tendința de cronicizare a episoadelor.

– VG 16 si VG 20 pentru reglarea sistemului nervos și calmare a reacțiilor provenite din temperamentul său individual.

La o săptămână a revenit la al doilea tratament și era mult mai bine.
Durerea era semnificativ redusă dar inca se simțea anxietatea.

Așa că tratamentul initial a fost menținut, cu minime modificari:
– Am scos VU 43 și VG 16 și am folosit VB 20 pentru a i deschide canalele senzoriale și a relaxa musculatura spatelui și gâtului.

– Pentru că VB 20 elimina „factorul patogen Vânt” când este in exces, el poate ajuta pacientul care se prezintă în situații haotice și schimbări imprevizibile de viață.

Tratamentul abordează suferința dar are ca obiectiv depășirea tendintei crizelor sale de a reveni periodic.

Nădăjduiesc că va fi mai atent la semnele oferite de spatele său pe viitor, înainte de a se bloca din nou in mod sever.
Acum e mai conștient că trebuie să scadă ritmul și să gestioneze mai bine stresul.

Sumarul tratamentului :
– inițial VU 62, VU 59, VU 40, Yao Yan, VG 3, VG 4, VG 9, VU 43, VG 16, VG 20

– apoi înlocuire VU 43 si VG 16 cu VB 20 ( pentru „Vântul Schimbării” Winds of Change)

Detalii sumare despre „Vasul de legătură Yang de la picior” 
• are funcția de a regla mișcările musculare și de a comunica yin-yang în corp,

• ceea ce face că mișcările membrelor inferioare sa fie mai viguroase și de asemenea face că picioarele sa fie mai agile.

• Deoarece vasul de legătură Yang de la picior și  de legătură Yin de la picior se întâlnesc între ele în unghiul ochiului, in „cantusul interior” al ochiului, se considera că acestea asigură hrana ochilor și controlează deschiderea și închiderea pleoapelor. Dar despre aceste taine vom vorbi cu o alta ocazie.

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: