Utilitatea Diagnosticului limbii in tratamentul unui caz de sindrom respirator acut sever Covid19 – SARS COV 2 – conform unui studiu integrativ al asocierii Medicinii Traditionale Chineze in gestiunea pandemiei

Utilitatea Diagnosticului limbii in tratamentul unui caz de sindrom respirator acut sever Covid19 – SARS COV 2 – conform unui studiu integrativ al asocierii Medicinii Traditionale Chineze in gestiunea pandemiei

In acest studiu, au fost investigate caracteristicile diagnosticului limbii la un pacient care a supraviețuit unui SRAS cu COVID-19 prin tratament cu medicina chineza in combinatie cu medicina occidentala. 

Pacientul aparține tipului de acumulare excesivă de flegmă și căldură ce obstrucționează plămânul și este combinat cu acumulare a rezidurilor
toxice care nu mai sunt corect eliminate (căile naturale aeriene spre exemplu) circumstanțe in care e prezenta și o stază sanguină. 

Rezultatele acestui studiu doresc să își aduca contribuția la înțelegerea infecției / SARS – COV 2.

Ele aduc în lumină o viziune unică – aceea a utilizării in clinică a strategiilor de diagnostic puțin cunoscute (in sistemul medical din Romania) aparținând Medicinii Tradiţionale Chineze. Instrumentele de prevenire si tratament pe care MTC le poate aduce ar avea (susține colectivul de cercetare chinezesc) un impact serios în combaterea consecințelor asupra sănătății ale epidemiei cu Covid 19.

Pentru că COVID-19 este o boală inca puțin cunoscută, ce poate produce Sindromul Respirator Acut Sever SARS este firesc să vrem să o descoperim dupa cele mai eficiente modalități de investigare existente. 

Diagnosticul limbii este o metodă tradițională de evaluare specifica medicinei tradiționale chineze, (… și sistemului medical Ayurveda) si este o modalitate simplă, practică, neinvaziva și rapida. 

Sperăm că un astfel de caz care suferă de SARS Covid, poate fi folosit ca referință în cercetările următoare (chiar și în România) pentru diagnosticul, evaluarea și tratamentul acestui tip de boală.

Medicina Tradițională Chineză MTC e bazată pe idei holistice și sistematice si este diferită în abordare fata de medicina occidentală bazată pe reducţionism (4. Vezi sursa bibliografica la sfârșitul acestui material – You M, Ge L, Li GZ, et al. A TCM Platform for Maters’ Experience Sharing, International Joint Conference on Bioinformatics, Systems Biology and Intelligent Computing (IJCBS09) Washington, DC, USA: IEEE Computer Society; 2009:388-91.).

MTC este un sistem medical complet și joacă un rol indispensabil în îngrijirea medicală in China.

Mulți pacienți în această cultură, dar și mulți oameni de știință, cred … că TCM este eficientă.

Uneori efectul paliativ al acesteia poate sa se dovedească salvator, atunci când medicina occidentală eșuează sau când considera că un tratament încă nu este disponibil.

In special in boli comune precum gripa și alergiile, sau în boli cronice și tulburări funcționale cum ar fi cazurile de migrena si osteoartrita medicina occidentala nu poate ameliora manifestarile dureroase eficient. Studiile formulelor fitofarmaceutice chinezești antice ne arată o abilitate aparte de a interveni mai eficient decât medicina occidentală în Sindromul Metabolic, iar exemplele pot continua.

În loc de teste de laborator la nivel „micro”, baza sistemului Diagnostic in MTC este observația generală a simptomelor.

Există patru metode de diagnosticare în TCM: observația vizuală, ascultatia, întrebarile/anamneza/istoric și diagnosticul pulsului la artera radiala.

În diagnosticul clinic al MTC, diagnosticul limbii este o secțiune importanta. Evaluarea este nu doar non-invaziva, ci permite de e fapt aprecierea condiției organelor interne ale pacienţilor…(!)

Se apreciază că este o modalitate de a înțelege condiția și funcţia fiziologică precum si modificările patologice din corpul uman daca folosim limbajul și conceptele pe care acest sistem medical tradițional se fundamentează.

Observarea modificărilor aspectului limbii, precum modificarile de aspect anatomic (crăpături, apariția de modificări de suprafață precum cojirea mucoasei in forma de solzi, etc., sau modificările de formă si culoare, toate variațiile ajuta prin corelarea cu celelalte semne și simptome la diagnosticul de suferință sau la cunoașterea propriu zisa a stadiului bolii.

Traditional Diagnosticul limbii e realizat prin inspecția vizuală.

În acest studiu observarea caracteristicilor limbii ( culoarea, grosimea mucoasei, apariția depozitului, culoarea mucoasei si/sau culoarea depozitelor, atunci când ele apar) a permis prin prelevarea fotografica anexarea aspectului imaginilor și modificărilor limbii în dinamica evoluției clinice. Imaginile au fost obţinute la fiecare două zile, rezultatele au arătat că modificările în caracteristicile limbii au fost strâns asociate cu evoluția bolii.

Aceste caracteristici ar putea fi eficiente și valoroase ca indicatori, deoarece sunt ușor de obtinut, fiind observati intr un mod neinvaziv si fiind dinamice in cursul stadiilor distincte ale evoluției SARS COVID-19.

O acoperire a limbii cu un depozit de culoare galbenă este parte din semnele clinice clasice ale bolii.

Ele pot fi utilizate de MTC pentru evaluarea evoluției bolii.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost internat la o clinică de boli infecțioase pe 27 ianuarie 2020, cu simptome de #febră, #frisoane, #tuse, #oboseală și #dificultăți_de_respirație. 

Pe 22 ianuarie 2020, a călătorit de la Henan la Guangzhou prin Wuhan cu un tren de mare viteză și apoi la Xinyi cu un autobuz. 
– 23 ianuarie 2020, a fost prima zi de debut, cu simptome inițiale de frisoane ușoare și tuse uscată, dar nu a vizitat un medic, ci a rămas acasă până pe 27 ianuarie 2020 (Figura 1). 

Imaginea CT a acestui bărbat a fost realizata de patru ori și relevă aspecte specifice pneumoniei virale cunoscute că obișnuite în infecția cu Covid19.

S-a prezentat la serviciul medical de urgență din județul Xinyi, Maoming, cu antecedente de 5 zile de tuse și febră subiectivă. 

Tomografia computerizată toracică (CT) a arătat mai multe umbre neregulate în ambii plămâni, în concordanță cu modificările COVID-19 în plămânul drept superior și inferior și în plămânul stâng inferior și a fost obținută o probă rapida prelevare exudat nazofaringian. 

Pe 29 ianuarie 2020 (ziua a 7-a de boală), Centrele Maoming pentru Controlul Bolilor (CDC) au confirmat că pacientul avea COVID-19 prin test PCR. 

S-au efectuat internarea imediată în secția de izolare și s a administrat oxigen suplimentar prin mască [terapie cu oxigen cu canule cu debit mare (HFNC) (concentrație 50%, 40 L / min)]. 

Inhalarea cu aerosoli de interferon α-2b (5 milioane de unități de două ori pe zi),
lopinavir plus ritonavir (500 mg de două ori pe zi) și
oseltamivir (75 mg de două ori pe zi pe cale orală) a fost administrată pentru terapia antivirala; 

moxifloxacină (0,4 g o dată pe zi, injecție intravenoasă) pentru prevenirea infecțiilor secundare. 

În a doua zi după internare, pacientul a fost investigat pentru prima dată de un medic specialist MTC ( prescurtat de la Medicina Tradițională Chineză ) și a evaluat diagnosticul limbii (Figura 3, Tabelul 1). 

A primit decoct TCM (Gegeng cu Xiaocaihu, zilnic).
Vom atribui acestor formule etno-fito-farmacologice  prezentați individuale în episoadele ce vor urma acestei succinte prezentări rezumative … ? 

La 01 februarie 2020 (ziua 10 de boală), boala progresase. 

Pacientul a dezvoltat dispnee severă și a fost transferat la UTI  (nu UPU) intr o sectie de ATI – terapie intensivă.

S-a administrat metilprednisolon (40 mg de două ori pe zi, injecție intravenoasă) pentru a atenua inflamația pulmonară, având în vedere dificultățile severe de respirație și hipoxemie. 

Rezultatele testelor de laborator sunt enumerate în detaliile studiului și pot fi consultate in articolul din linkul de la sfârșit .

După ce a primit medicamente, temperatura corpului său a scăzut de la 39,0 la 36,4 ° C. 

Cu toate acestea, #tusea, #dispneea și #oboseala nu s-au îmbunătățit. 

O scanare CT toracică a arătat infiltrat progresiv și umbre difuze de grilaj în ambii plămâni (Figura 2B). 

A primit suport ventilator non-invaziv în secția de terapie intensivă;  prin urmare, a primit „HFNC” (concentrație 60%, 50 L / min). 

În acel moment, pacientul a fost investigat pentru a doua oară de un practician calificat în MTC (Figura 3, Tabelul 1)

… și a primit un alt decoct (Chaihu + Sanren, zilnic). 

În a 12-a zi de la debut, pacientul a prezentat o ameliorare simptomatică cu o saturație de oxigen peste 95%. 

Pacientul a fost investigat de un practician calificat în MTC pentru a treia oară (Figura 3, Tabelul 1)

și a primit al treilea decoct (Chaihu + Sanren, zilnic). 

În a 14-a zi de la debut, hipoxemia lui și dificultățile de respirație s-au îmbunătățit. 

Pacientul a fost investigat de un practician calificat în MTC pentru a patra oară (Figura 3, Tabelul 1)

și a primit un alt decoct (Xiaochaihu + Maxingshigan). 

O scanare CT toracică a arătat că leziunile pulmonare inferioare stângi au crescut, mărite și combinate, iar leziunile pulmonare superioare și inferioare drepte au fost ușor absorbite (Figura 2C). 

Indicele de oxigenare a crescut de la 195 la 325 la 1 februarie 2020 (Figura 5). 

În ziua 16 de boală, simptomul dispneei a continuat să se amelioreze (Figura 5). 

Pacientul a fost transferat din UTI. 

Pacientul a încetat să mai folosească lopinavir și ritonavir și a primit tratament antiviral cu arbidol și infuzie de albumină întărită pentru a corecta nivelul scăzut de proteine din sânge. 

Pacientul a fost investigat de un practician calificat în MTC pentru a cincea oară (Figura 3, Tabelul 1)

și a primit un alt decoct (XiaoChaiHu + Maxingshigan + Xiaoxianxiong). 

În zilele 18, 20 și 22 de boală, pacientul a fost investigat de un medic specialist MTC de trei ori (Figura 3, Tabelul 1) și a primit decoct. 

Simptomul lui de dispnee a continuat să se amelioreze. 

O scanare CT toracică a arătat că leziunile pulmonare bilaterale au fost resorbite mai mult decât înainte (Figura 2D) la 10 februarie 2020.

În cele din urmă, pacientul a fost vindecat și a fost externat din spital pe 13 februarie 2020.

Metodele convenționale funcționează slab în tratarea COVID-19 și întrucât s-au găsit puțini antigeni specifici virusului, nu a fost dezvoltat deocamdată un vaccin eficient împotriva virusului
COVID-19. 

În prezent, terapia antivirala, managementul simptomelor și terapia de întreținere sunt principalele modalități de tratament accesibile medicinii moderne.

Din păcate, medicamentele antivirale convenționale cum ar fi lopinavir plus ritonavir și arbidol, nu au niciun efect asupra COVID-19.

Dovezile actuale ce apar in cercetarea medicala au arătat că MTC joacă un rol vital în controlul COVID-19, deoarece scurtează durata de boala și severitatea acesteia; și anume reduce incidența
pneumoniei severe și mortalitatea în China.

Recent Formulele TCM pentru tratamentul COVID-19 au fost
aprobate oficial de Comisia Nationala de Sanatate. Protocoalele oficiale au fost continuu îmbunătățite și adecvate noilor dovezi medicale.

TCM poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar și întărește capacitatea de a combate îmbolnăvirile

În plus, unele decocturi, cum ar fi Xiaochaihu și Maxingshigan, au demonstrat efecte antivirale si antibacteriene certificate in și recunoscute in domeniul
farmacologiei din cadrul MTC.

Prin urmare, TCM nu joacă doar un
rol vital în prezicerea dezvoltării bolii dar are, de asemenea, un efect curativ unic în tratarea COVID-19.

În practica clinică pe termen lung, un set de elemente de diagnostic unice au fost adăugate iar sistemul de tratament a fost format în China în conformitate cu Teoria MTC.

Miezul diagnosticului MTC este „sindromul” ca instrument de diferențiere și tratament bazat pe elementele MTC de observație prin observarea vizuală, ascultare / auscultație,
întrebări (anamneză și EOG in medicina modernă) și apreciind pulsurile (corespunzătoare din MTC …).”

Diagnosticul limbii este o
metoda speciale de diagnostic utilizata în medicina chineză.
Aspectul limbii este un indice important de evaluat modificările fiziologice și patologice ale viscerelor (5),
și toate informațiile limbii sunt obținute de medicii chinezi folosind numai observația directă.

Observația vizuală ocupă primul loc printre cele patru metode de diagnostic, iar diagnosticul limbii este o
procedura importantă a acestei forme de culegere de informații.

Diagnosticul depinde în mare măsură de
experiența clinică și subiectivtatea este prezenta astfel că diferiți experți în MTC vor deduce uneori diferite aspecte.

Unele studii au arătat că diagnosticul limbii este crucial pentru prognosticul clinic și tratament (6-8).

Limba este legată informațional și energetic de viscere (prin intermediul meridianelor energetice). Aceste elemente sunt bine cunoscute in MTC.

Prin urmare, viscerele, qi-ul, sângele și condițiile fluidelor, precum și caracterele bolii, progresia ei, pot fi
văzute din aspectul și dinamica diagnosticului limbii.

Diagnosticul limbii, inclusiv forma,
culoarea, culoarea mucoasei și depozitului, grosimea mucoasei și a depozitelor si alte caracteristici (9),
dezvăluie starea organelor, natura bolilor și modificările în ceea ce privește agenții patogeni.

De exemplu, o limba roșie este aproape
legata de sindromul de exces de focul-caldura si de deficienta de yin, in timp ce o limbă cu aspect palid sau o
limba albă este legată de acumularea de flegmă-umezeală.

In conformitate teoria MTC, limba roșie este strâns legată de modelul patologiei date de excesul de căldură, corespunzătoare manifestărilor febrile.

Depozit subțire este asociat cu modelul de acumulare a elementului Vant si foc-caldura, in timp ce depozitul cu depunere abundenta este de obicei legat de sindromul de flegma-umezeala si
cu modele de suferință asociate stazei sângelui (5).

COVID-19 aparține
în domeniul MTC domeniului ciumei.

Ciuma că și categorie de suferinte in MTC acordă o importanță imensă inspecției limbii și detectarii pulsului.

Schimbări în imaginea limbii pot ghida in evaluarea progresul bolii.

Aspectul limbii fotografiat din două în două zile

După Internare clinica, limba a devenit de culoare roșu închis și uscata, iar
învelișul dat de depozitul colorat al limbii a devenit galben și gros.

In acelasi timp, imaginea limbii s-a schimbat, starea sa înrăutățit,
iar pacientul trebuia transferat si monitorizat in terapie intensivă UTI
si supus tratamentuluibde urgența.

Evoluția aspectului limbii pe parcursul internării

Limba pacientului a devenit roșu închis, ceea ce a indicat că circulaţia sângelui la vârfului limbii şi circulaţia periferică s-a redus, debitul sângelui a încetinit, iar metabolismul a încetinit.

Prin urmare, capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen a scăzut, iar eliminarea rezidurilor toxice a scazut și ea, deci pacientul a avut dificultăți de respirație.

Diagnosticul tradițional al limbii are inevitabil limitări,care se datorează atât abilităților variabile ale practicienilor cat și factorilor de mediu.

Această metodă este efectuată în principal de medici pe baza observației vizuale, iar limbajul folosit in descrierea aspectelor este individual și procesul de discriminare este empiric.

Prin urmare, experiența personală și cunoștințele joacă un rol esențial în abilitățile clinice ce implică diagnosticul limbii.

În plus, factorii de mediu afectează semnificativ rezultatele diagnosticului limbii. Rezultatele sunt mai puțin reproductibile pentru TCM din cauza lipsei criteriilor standard de evaluare.

Potrivit unui studiu privind diagnosticul limbii, un acord între medici (chiar și cel dintre medici în MTC bine pregătiți) se dovedește încă a fi redus.

Deci, este necesar să se stabilească criterii obiective de diagnosticare a limbii.

Procese de operare standard și ghiduri detaliate pentru diagnosticul limbii sunt propuse pentru a îmbunătăți diagnosticul și consecvența în rândul clinicienilor MTC (10).

Astfel, acest studiu arată utilitatea potențială a diagnosticului limbii
pentru progresul tratamentului la pacienții cu COVID-19, fie că este vorba de intervenţie TCM sau interventie medicala moderna convenţională .

Unul dintre punctele forte ale TCM este că este eficientă; prin urmare, poate fi folosit pe parcursul întregului proces de evoluție al bolnavului.

În unele cazuri dificile, diagnosticul devine extrem de dificil, iar detectarea acidului nucleic a COVID-19 trebuie să fie efectuat de mai multe ori pentru a obține un diagnostic precis.

În prezent, abilitatea de a decide că trebuie să se înceapa tratamentul cat mai devreme devine deosebit de importanta.

E benefic sa cunoaștem valoarea informațiilor oferite de diagnosticul MTC și al Limbii mai degrabă decât să aștepte dezvoltarea bolii și ratarea oportunității pentru un tratament salvator.

În concluzie, aceasta a fost prima aplicare metodologica a evaluării utilității diagnosticului limbii
în seria cronologică de analiză a evoluției SARS in Boala COVID-19.

Am găsit faptul că culoarea limbii, depozitul, grosimea și culoarea Depozitelor erau strâns legate de
progresia COVID-19 prin analiza diferitelor imagini ale limbii obținute în mod regulat pe parcursul evoluției SARS

Pe baza acestui succes, vom face
aplicații în continuare pentru diagnosticul limbii, caracteristicile limbii
la pacienții cu COVID-19 pentru a ajuta la limitarea riscului legat de COVID-19

https://apm.amegroups.com/article/view/47410/html

No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: