Va poate ajuta acupunctura sa dormiti bine ?

Va poate ajuta acupunctura sa dormiti bine ?

ÎN ACEST ARTICOL

Vă poate ajuta acupunctura să dormiți?

Cum te ajută acupunctura să dormi?

Puncte de presopunctura pentru somn

Somnul este important pentru o sănătate bună și o bună funcționare pe tot parcursul zilei, dar nu este ușor pentru toată lumea să doarmă și să se odihnească așa cum ar fi necesar și recomandat pentru a susține sănătatea.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA) recomandă americanilor ca adulții să aibă cel puțin șapte ore de somn de calitate (1) pe noapte.

Mai mult de 35% dintre adulții (2) din Statele Unite reușesc mai puțin de cele șapte ore recomandate de somn într-o perioadă de 24 de ore.

Există multe cauze posibile pentru tulburări temporare sau prelungite de somn, dar insomnia este o plângere frecventă, care afectează aproximativ 30% dintre adulți (3).

Insomnia (4) este o tulburare de somn care poate provoca dificultăți de a adormi, dificultăți de a rămâne adormit pe tot parcursul nopții sau trezirea prea devreme dimineața. Aceste simptome apar adesea în mod regulat, timp de săptămâni, fără o cauză clară.

https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/sleep-disorders/insomnia-and-excessive-daytime-sleepiness-eds

Există multe opțiuni de tratament pentru insomnie, inclusiv tehnici de reducere a stresului, igiena îmbunătățită a somnului, terapie cognitiv-comportamentală, medicamente, suplimente pe bază de plante și hipnoză (5).

În medicina tradițională chineză (6), acupunctura este folosită în mod obișnuit ca tratament pentru diferite afecțiuni, inclusiv insomnia.

Vă poate ajuta acupunctura să dormi?

Deși există unele limitări, studiile arată că acupunctura este un tratament eficient pentru insomnie (7). Acupunctura implică un medic care introduce numeroase ace subțiri în piele pentru a stimula anumite puncte (8) ale corpului. Acupunctura este folosită ca un tratament alternativ non-medicament pentru multe probleme diferite, cum ar fi durerea de spate, durerea de gât și durerea de genunchi. Unii au folosit acupunctura pentru a trata durerile de cap, pentru a ameliora efectele secundare ale tratamentului cancerului și pentru a ajuta la renunțarea la fumat. Mai multe studii demonstrează că acupunctura este atât sigură, cât și eficientă (9).

Acupunctura câștigă recunoașterea ca o alternativă utilă de tratament pentru insomnie (10), deoarece are mai puține efecte secundare decât medicamentele prescrise pentru somn și este în general ușor disponibilă.

Unele sedative prescrise în mod obișnuit (11) utilizate pentru a trata insomnia pot determina o persoană să se simtă somnolență a doua zi, să sufere deficiențe cognitive sau să devină dependentă de medicament.

O analiză a 46 de studii, inclusiv 3.811 de pacienți cu insomnie, a arătat că acupunctura a îmbunătățit semnificativ calitatea și durata somnului în comparație cu niciun tratament, medicamente sau acupunctură simulată. Tratarea insomniei cu o metodă convențională de tratament și acupunctură poate fi, de asemenea, mai eficientă decât tratamentul individual fără acupunctură.

Cum te ajută acupunctura să dormi?

Medicina modernă a avut dificultăți în a explica exact ce se întâmplă în organism în timpul acupuncturii. Acupunctura poate crește melatonina (12), un hormon care vă face să vă simțiți somnoros. O altă teorie este că acupunctura îmbunătățește fluxul de sânge către anumite regiuni ale creierului care induc somnul, în special atunci când acupunctura se face pe scalp.

Medicina chineză explică de ce acupunctura ajută la tratarea diferită a insomniei și a altor afecțiuni. Conform medicinei tradiționale chineze, corpul nostru este alcătuit din mii de acupuncte care, atunci când sunt echilibrate, creează „qi” sau energie vitală. Un dezechilibru blochează fluxul qi-ului și se spune că acupunctura reechilibrează fluxul corpului și restabilește funcționarea fiziologică.

Puncte de presiune pentru somn

Dacă acupunctura nu este disponibilă pentru tine sau nu este preferința ta, există modalități de a stimula acupuncturile utilizate în acupunctură fără utilizarea ace. Medicina chineză folosește masajul sau presiunea asupra punctelor de acupunctură – numită presopunctură – pentru a restabili echilibrul și qi-ul. La fel ca acupunctura, s-a demonstrat că presopunctura îmbunătățește calitatea somnului (13).

Masajul prin presopunctură poate fi făcut de un profesionist, de un partener sau de dvs. și poate fi administrat de mai multe ori pe zi, dacă se dorește. La stimularea acupunctelor, se recomandă să găsiți o poziție confortabilă, să vă relaxați, să respirați adânc și să utilizați o presiune profundă și fermă. Iată câteva puncte de presopunctura despre care se spune că ajută la somn sau relaxare:

Shenmen, „Poarta Spiritului” (HT 7): Acest punct este cel mai frecvent utilizat în studiile pentru tratamentul insomniei (14). Există două puncte Shenmen – unul în încheietura mâinii și unul în ureche. Punctul Shenmen de pe încheietura mâinii este situat chiar sub mână, pe marginea cu degetul mic.

Baihui, „Sută de întâlniri” (GB 20, GV20): Baihui este al doilea cel mai frecvent punct de acupunctură utilizat în studiile pentru tratamentul insomniei. Baihui este situat în punctul cel mai înalt al capului (15), centrat și în linie cu vârfurile urechilor.

Yongquan, „Gushing Spring” (K11): situat pe partea de jos a piciorului, acest punct este aproape de centrul tălpii. Când degetele de la picioare sunt ondulate, puteți găsi yongquan în mica depresiune care apare chiar deasupra centrului piciorului.

Acupunctura și presopunctura pot fi alternative simple și eficiente sau completări ale tratamentelor pentru insomnie utilizate în medicina modernă. Acupunctura sau auto-masajul cu presopunctură merita încercate, mai cu seamă dacă vă doriți o soluție fara administrarea de medicamente de sinteza chimica sau dacă ați epuizat alte opțiuni.

Cu toate acestea, dacă insomnia este persistentă sau credeți că ați putea avea o tulburare de somn subiacentă, faceți o programare pentru a consulta medicul și pentru a găsi cel mai bun plan de tratament care funcționează pentru dvs.

A consemnat pentru dumneavoastră

Dr Florin Bebesel – Cabinet Laser acupunctură & Ayurveda

 • Bibliografie
 • 1.Accessed on May 6, 2021.https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html
  2.
  Accessed on May 6, 2021.https://www.cdc.gov/sleep/data_statistics.html
  3.
  Accessed on May 6, 2021.https://aasm.org/resources/factsheets/insomnia.pdf
  4.
  Accessed on September 14, 2021.https://www.merckmanuals.com/home/brain,-spinal-cord,-and-nerve-disorders/sleep-disorders/insomnia-and-excessive-daytime-sleepiness-eds
  5.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26055676/
  6.
  Accessed on September 14, 2021.https://www.nccih.nih.gov/health/traditional-chinese-medicine-what-you-need-to-know
  7.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19922248/
  8.
  Accessed on May 6, 2021.https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-in-depth
  9.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899535/
  10.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31565065/
  11.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26956161/
  12.
  Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19034253/
  13.
  Accessed on September 13, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28089414/
  14.
  Accessed on May 6, 2021.https://juniperpublishers.com/gjidd/GJIDD.MS.ID.555586.php
  15.
 • Accessed on May 6, 2021.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21785620/
No Comments

Lasa un raspuns

%d blogeri au apreciat: