Ce este Psihoeuroacupunctura?

De a lungul ultimilor ani s-au facut eforturi semnificative cu scopul de a gasi legaturi intre medicina traditionala chineza TCM si diferite stiinte medicale occidentale.O contrapunere a acestor doua paradigme, totusi, se dovedeste capabila sa conduca prin convergenta la a aduce beneficii pacientilor nostri.

Psihoeuroacupunctura combina neurostiintele si psihologia cu acupunctura stiintifica pentru a obtine o tehnica ce integreaza cele trei aspecte fundamentale ale realitatii umane, pe de o parte cel fizic, cel emotional – psihologic si in final, cel neglijat in occident, cel de energie. Aceasta perspectiva comprehensiva a fiintei umane face din aceasta tehnica o modalitate de tratament revolutionara.

In occident corpul este privit separat/”despartit” de minte, fapt care genereaza multiple prejudicii solutiilor terapeutice. Aceasta disociatie este remediata de medicina psihosomatica, dar in occident exista inca o disociatie, de data aceasta produsa de ignoranta stiintifica, a stiintei, asupra aspectului energetic.PNA integreaza aceste trei aspecte. Leaga relatiile dintre mintea umana, emotii, trasaturi si functii cognitive cu organele si sistemele corpului fizic, sistemul energetic si cel neurologic.

Acest sistem terapeutic este o tehnica moderna ce are aplicatii in diagnosticul si tratamentul afectiunilor mentale , emotionale, si psihomentale, devenind recent asa cum promitea sa devina – o inovatie.

Insa cand vorbim despre aplicatii diagnostice si tratamente, ne referim desigur la diagnosticul si tratamentul corect al medicinei chineze (observatie, verifcare, anamneza, ascultare, auscultare, precum si diagnosticul diferential al sindroamelor) si nicidecum la arta medicinei si psihologiei occidentale. SI desi folosim descoperirile stiintifice ale acestora, nu folosim terapiile si diagnosticul occidental.

PNA este o terapie relativ rapida, cu care pacientul descopera procesul de refacere saptamana de saptamana pe parcursul tratamentului, pe masura ce integreaza in efortul sau puterea medicinei chineze si unele tehnici verbale fundamentate pe strategii diferite/variate, si anume cinci ce compun ciclul “endopentacoordonation”.

Aceasta tehnica foloseste o serie de puncte specifice de pe corp prin stimulare cu ace sau cu magneti, (pentru aceeia care nu pot sau nu doresc inteparea), ce sunt adaugate unei proceduri specifice pentru fiecare boala si coaching impreuna cu plante fitoterapeutice chinezesti, ce alcatuiesc un tratament complex pentru pacient, ce pune aspectul emotional in primplan, aspect care in ciuda descoperirilor actuale recente este inca mai degraba un domeniu neglijat.

PNA s-a constituit ca terapie deja de cativa ani si a fost stabilit o formare profesionala specifica care se adapteaza tehnicii sale terapeutice. Aceasta educatie-formare- training satisface ambele categorii profesionale: psihologii si acupuncturistii, de cand pe primii i-a captivat in demersul lor de a cunoaste cum este construita mintea din perspectiva medicinii chineze; integrarea conceptelor ce descriu modificarile energetice si legatura acestora cu aspectele mentale ale fiintei umane. Practicienii medicinii traditionale chineze ofera o larga si autentica practica stiintelor moderne, ce stapaneste viziunea asupra aspectelor mentale ale fiintei umane si explica felul cum aceasta cunoastere poate fi folosita in tratarea bolilor folosind medicina chineza..

Profesionistii medici Neuroimunoendocrinologi utilizeaza aceasta stiinta pentru a-si largi cunoasterea si se familiarizeaza cu conceptele medicinii chineze pentru a integra domeniul fiziologiei si pentru a intelege fazele functionale, biochimice si structurale ale creierului dupa principiile specifice PsihoNeuroAcupuncturii Molto Ripoll.

Fondator Director al Institutului PNA Juan Pablo Moltó